Tässä moottorin ensimmäinen sovitus. Tarpeeksi huono (eli halpa) moottori löytyi englannista. Moottori on -98 mallisesta Yamaha R1 moottoripyörästä. Kuutiotilavuus 998 cc, tehoa 150 hv, 6 vaihdetta. Tällainen moottori sopii Locostiin hyvin, oikeastaan ainoa arveluttava asia on -98 mallin huono kakkosvaihde. Toivottavasti ehtii jonkin verran ajella ennenkuin se särkyy.Moottori on peräisin 20 tkm ajetusta kolaripyörästä. Pari kiinnityspultin reikää on lohjennut mutta taidan vaan jättää ne silleen.Tein aika kevytrakenteiset kannakkeet moottorille. Kiinnitys tulee kuudella pultilla joista yksi tulee eri paikkaan kuin alkuperäisessä moottoripyörässä. Kestänee silti.Aloittelin moottorin sähköjen kytkemisen. Heti alkuun tuli hyytävä yllätys kun huomasin että moottori on varustettu hälytys/ajonestolaitteella. Laitteeseen johtavat kymmenkunta mustaa johtoa oli pätkitty sivuleikkurilla poikki. Onneksi kumminkin netistä löytyi melko hyvä ohje joten luulisin ohikytkennän onnistuvan.Rakentelin elektronisen juksaus-laitteen exup-servoventtiilin tilalle. Laite huijaa moottorinohjausta luulemaan että piuhan päässä on toimiva exup-servo (EXUP on Yamahan pakoputkessa sijainnut servoventtiili jota ei autossa käytetä).Tilasin jo aiemmin Boschin laajakaistaisen lambda-anturin englannista. Nyt tilasin sille kaveriksi ohjaimen rakennussarjan Kanadasta (JAW-merkkinen). Aloitin jo kasaamisen mutta juotin pimahti.
Mukava rakentaa elektroniikkaa vuosien tauon jälkeen, 90-luvulla sain jopa hieman palkkaakin tämmösistä hommista.Sain JAW:in valmiiksi. Nyt kumminkin tuntui että lambda-anturista pimahti lämmitin. Tilasin uuden anturin ameriikasta. Pitää vielä hitsailla 18x1.5mm mutteri pakosarjaan anturia varten.

Moottoriin on tehtävä loiskelevy öljypohjaan koska moottoripyörän konetta ei ole tarkoitettu kaarreajoon vaakasuorassa. Aloitin rakentamisen repimällä tilaamani uuden tiivisteen poikki (laitoin sen sitten liiman kanssa paikalleen, toivottavasti pitää).Meni yksi ilta mukavasti alumiinipeltiä nakerrellessa.


Irrottelin vanhasta elektrolyyttikondensaattorista päädyn ja väsäsin siitä kauluksen öljynpaineventtiilille. Nyt ylimääräöljy suihkuaa isoilla kierroksilla loiskelevyn alapuolelle eikä päälle kuten ilman kaulusta.("R1 sump baffle tulip" englanniksi).Loiskelevy paikallaan. Tein homman auton alla, mistä oli yksi yllättävä hyöty: Kaikki muhju tippui mukavasti maahan eikä moottorin sisään. Moottoriin mm. piti porata reikä ja tehdä kierteet.
Kauhean näköinen levy tuli, mutta säästyipä rahaakin useita euroja ostettuun levyyn verrattuna. Ja onpahan nyt tämäkin itse tehty, mikä tässä projektissa on paljolti tavoitteena .
VW:n jäähdytin on ängetty keulalle. Alumiinipellit ylä- ja alapuolella pakottavat ilman menemään jäähdyttimen läpi. Paisuntasäiliön sai nippa-nappa konetta korkeammalle, toivottavasti ilmakuplat ei vaivaa.
Laitoin myös kytkimeen toisen painelevyn ja nyt koneessa on jo öljytkin sisällä (Delvac!).
Moottorin ensikäynnistys oli jännittävä tapahtuma. Kone oli viimeksi ajossa vuosia sitten englannissa - ennen kolaria jonka seurauksena moottoripyörän omistaja menetti toisen kätensä :(

Starttailin pihalla apuakun avittamana. Heti moottorin käynnistyttyä huomasin että jotain on pahasti vialla. Kone kävi epätasaisesti ja työnsi mustaa savua.
Pienen tuumailun jälkeen irrotin ilmanpuhdistimen ja kaivoin ylläolevassa kuvassa näkyvät paperitollot pois kaasuttimien kurkuista... Nyt kone käynnistyikin helposti ja kävi ihan nätisti. Ottaa myös vihaisesti kierroksia.
Pientä sanomista löytyi, mm. moottori ei sammunut virtakytkimestä ja mittari näytti jotakin vikakoodia. Luulisin kuitenkin että tällä koneella pääsee kokeilemaan ajamista..