Pakosarjan tein 42mm tuubikäyristä ja 40mm huonekaluputkesta. Kuvan ensiöputket ovat suurinpiirtein samanpituiset. Pakosarjasta on muodostumassa irvokkaan näköinen tekele.



Kollektori rakenteilla. Ensiöputkien sisäläpimitta on 37mm ja pituus n. 40cm. Kollektorin jälkeinen putki on läpimitaltaan 50mm.



Niinkuin kuvasta näkyy pakosarjasta tulee "neljä yhteen" -tyyppinen. Pakokaasut menevät vauhdikkaasti pihalle 10-11000 RPM tienoilla, muilla kierroksilla toiminee huonosti.
Yllättävän sileä sisäpuolelta vaikka on noin karmean näköinen ulkopuoli.
Pitäisi vielä kehitellä sovitepätkät joilla putket saa tiivistettyä kiinni sylinterinkanteen.


Vaimennin paikallaan. Järkeilin että vaimennin voi ihan hyvin olla paksumpi kuin pakosarjan alkuosa koska kaasut liikkuvat jo hitaammin eikä niin nopeina pulsseina kuin alkupäässä. Hitaampi virtaus=isompi putki.
Pakoputken loppupäähän saattaa joutua lisäämään joillain radoilla "desibelivaimentimen". Motoparkissa esim. on 95db raja joka on aika alhainen.



Pakoputken alkupäähän piti laittaa paikka laajakaista-lambda-anturille. Holkin valmistin luonnollisesti 18x1,5mm mutterista smirgelöimällä (valmiita holkkeja olisi saanut varmaan kympillä...).
Olin poikkeuksellisen nohevalla tuulella ja nakersin juuri sopivan reiän holkkia varten.


Anturi paikallaan. Laitoin anturin melko kauas moottorista koska ajattelin että rata-autossa lämpöä piisaa. Ja kun anturissa on lämmitys muttei jäähdytystä on parempi olla hieman kylmällä puolella.
Upotin n. puolet holkista pakoputken sisään jolloin anturi tulee keskemmälle.
Laitoin koneen käyntiin ja lambdamittari tuntuu näyttävän uskottavia lukemia.


Itse kasaamani JAW-ohjausyksikkö Lambda-anturia varten. Kotelo on muuten oikeaa bakeliittia! Varmaan 60 vuotta vanha..
Tarkoitus on logata kierroksia, kaasuläpän asentoa sekä lambda-arvoa ja tutkia sitten jälkeen päin miten seoksia pitää säätää. JAW-yksikkö sisältää anturit jännitteelle ja kierrosluvulle muttei dataloggeria. Mahdollisesti otan kannettavan tietokoneen kyytiin (varmaan flash-kovalevyllä oltava tärinän takia).
Erillinen digitaalinäyttökin on jos sitä ehtii katsella, kuvassa näyttää 34,27 AFR (Air-Fuel-Ratio). Lambda 1 = AFR 14,7 ja suurin teho tulee jossain AFR 12,6 nurkilla. Ja tärkeintä tietysti ettei olisi "kuolleita" kierroslukualueita. Niitä kyllä tulee jos tuosta ilmasuodatin-airbox-pömpelistä joutuu näkyvyyden takia luopumaan...




Lokakuu 2012: Lambdasysteemi on poistettu autosta. Jonkun verran tuli seoksia katseltua mutta aika paljon on ohjaamossa muutakin tekemistä.