Tässä on jarrupoljinsysteemi aivan alkutekijöissään. Vasemmalta lukien ensin VW Kuplan 17mm jarrupääsylinteri, sitten Fiat 600:sen 19mm jarrupääsylinteri (Lo-cost sylinterit!). Keskellä käyttötangot, tehty 5/16" katkaistuista pulteista. Oikealla "bias bar" eli "balance bar", tilattu käytettynä USA:sta (n. 17 euroa postikuluineen, eipä ollut kallis sekään).

Systeemistä tulee kilpa-autoissa yleisesti käytetty "pedal box" -tyyppinen, jossa etu- ja takajarruille on omat sylinterinsä. Jarrupolkimelta voima välitetään säädettävän "bias bar":in avulla sopivasti etu- ja takajarruille. Jarrutasapainoa voi säätää periaatteessa vaikka ajon aikana.





Tässä sylinterit jo kiinni ja jarrupoljin alkaa muodostua. Kaasu- ja kytkin tulevat myöhemmin kevytrakenteisempina ympärille - jarrussa ei säästetä grammoja.
Jarrupoljin on laakeroitu akselina toimivaan 12 mm pulttiin kahdella "startin helalla" eli laakerimetallista valmistetuilla holkeilla.
(Kuljettajan jalka tulee polkemaan poljinta oikealta päin kohti sylintereitä).







Tässä onkin jo kaikki kolme polkimen aihiota, jarrupoljin jo valmis. Poljinsysteemi sylintereineen asennetaan kokonaisena paikalleen ja on irroitettavissa jos jotain vikaa ilmenee. Kytkimessä ja jarrussa on muutaman sentin säätö koska penkiksi tulee formulatyylinen kaukalo jossa pituussäätöä ei penkin puolelta löydy.




Kaasupolkimeen piti tehdä tukeva stoppari kun tuli mieleen että rata-autossahan kaasua poljetaan välillä oikein tosissaan pohjaan ;)
Kaikkien polkimien akselina on M12 pultti ja laakereina 2 kpl startin heloja.



Polkimet valmiina ennen paikalleen asennusta. Porailin niihin kevennysreikiä sinne tänne. Ei varmasti monta grammaa poistunut mutta ovatpahan urheilullisemman näköiset...
Jarrupoljinta en tohtinut keventää, harmittaisi jos se katkeaisi suoran päässä ("Clay Regazzoni -ilmiö").



Vaihteensiirto tuli tehtyä "quick and dirty" -asenteella. Motonetin kauko-ohjausvaijeri luikertelee jalkatilan kautta moottorille. Kahvasta vetämällä löytyy isompia ja työntämällä pienempiä vaihteita (paitten ykkönen, eli on niinkuin useimmissa moottoripyörissä).
Vivun laakerina jälleen startin hela, vaijerin molemmissa päissä M5 "rose joint" eli "uniball" -nivel.
Systeemi on mahdollista muuttaa ratti-läpyskätyyppiseksi vaikkakin vaijeri on varmaan aika epätarkka siihen tarkoitukseen. Saattaa jäädä tämmöiseksikin.



Konttori valmiina vaikka koeajolle. Ruori on vain 350mm mutta niin iso ja alhaalla että käsien ote ei mahdu jalkojen ja ratin väliin. Eli ohjaaminen on tällä "hieman" rajoitettua. Pitää katsella jos jostain löytyisi halvalla pienempi.
Vasemmalle jalalle saatan vielä tehdä lepuutuspykälän kardaanitunnelin kylkeen.
Kaasuvaijeriksi tuli fillarin takajarruvaijeri (2.00 eur uutena) ja kytkivaijeriksi R1:sen oma kaasuvaijeri (käytetty).



Uusi ratti on ihan älyttömän pieni (265mm) ja vähän huterakin. Tätä nyt kuitenkin mahtuu pyörittämään.
Ratin keskellä kajastaa vaihdenäyttö. Vasemmalla olevaan alumiinilaatikkoon tulee pääkytkin, starttinappi jne.



Sain lopultakin nesteet sisälle jarruihin. En kyllä ilmannut vielä kunnolla
Jarrunestesäiliöt on 60-luvun VW kuplasta, nyt vaan eteen ja taakse omansa.
Jarruputket pitäisi varmaan kiinnittää jotenkin.



Kaikista projektin älyttömistä säästökikoista tämä vie varmaan pohjat: Itse tehty banjoliitin! Rälläköin 12mm pellistä palan ja porailin siihen erilaisia reikiä ja tein 10x1mm kierteen putkijuntturille. Kierteytetyn reiän pohjalla on jarruputken päälle tehty kartioupotus, sen tein vanhasta poranterästä tehdyllä työkalulla. Kierretappi oli tehty tietenkin pultista koska erikoiskierretapit on niin kalliita...




Nyt on jo mittaristo pääosin toiminnassa. Sain "halvalla" R1:sen alkuperäisen mittarin joka näyttää lämpötilan Fahrenheittina ja nopeudet maileina tunnissa. Myös kierroslukumittariosan kerrottiin olevan viallinen mutta sen osalta on vielä toivoa. Varoitusvalot ja vihreä vaihteen vapaa-asentoa osoittava valo ovat kuitenkin käteviä.
Ratin kehän sisäpuolella on vaihtovalona iso punainen ledi. Sen sain paloittelemalla vaihtovalolla varustetun kierroslukumittarin joka ei muuten miellyttänyt. Vaihtovalon vieressä kirkkaana sinisenä loistaa vaihteen näyttö. Sitä ei saa kalibroitua ennen kuin moottori pyörii.
Kardaanitunnelin päällä oleva musta pampula on jarrubalanssin säätö (VW kleinbussin nopeusmittarin vaijeri on lyhennetty ja johdettu jarrupolkimelle).
Mikään hallintalaitteista ei ole kiinni kojelaudassa eli "pulpetissa", joten sen voi helposti irrottaa ja nostaa pois.
Jarrupampulan vasemmalla puolella pilkistää hyvin pieni ja halpa Motonetin hyytelöakku. Ei varmaan kestä pitkään sahata mutta kyllä startti tuollakin näköjään pyörii.



Muutin vaihteensiirron rattiläpyskä-tyyppiseksi. Kahvat oli helppo lisätä kun vivut oli alusta alkaen suunniteltu molemmille vaihtajatyypeille sopivaksi.
Aikaisempi keppi oli ruma ja uhkasi oikeaa polvea. Lisäksi odotettavissa on raskas ohjaus joten mukava kun käsiä ei tarvitse irrottaa ratista... Ohjauksessa on nyt rajoittimien lisäämisen jälkeen melko tarkkaan yksi kierros.